ΡΟΔΟΣ – "Ηλιος, Παραλίες, Κουλτούρα και Νυχτερινός Ουρανός "
 

Ρόδος, το νησί του φωτός και του θεού Ήλιου παγκοσμίως γνωστό σε πολλούς παραθεριστές για τον καλό καιρό και την μεγάλη ηλιοφάνεια (περισσότερο από 300 ημέρες τον χρόνο), τις όμορφες παραλίες και τα ιστορικά αξιοθέατα. Παρ’ όλα αυτά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι στην άνθηση της ελληνιστικής εποχής πριν από 2000 χρόνια, μια πληθώρα επιστημόνων όπως στην αρχαία Αθήνα και την Αλεξάνδρεια μελετούσαν τις θετικές επιστήμες και ειδικότερα την αστρονομία στο νησί της Ρόδου.

 

Στην εξερεύνηση του ουράνιου θόλου και της ουρανογραφίας υπήρξαν αρκετοί την εποχή εκείνη που μελετούσαν επιστημονικά τον έναστρο ουρανό όπως ο Ίππαρχος, ο Ποσειδώνιος, ο Γέμινος και άλλοι, οι οποίοι με τις ανακαλύψεις  και τις γνώσεις τους διεύρυναν τον ορίζοντα γνώσεων της ανθρωπότητας.

Στην σημερινή εποχή ο σύγχρονος άνθρωπος πνίγετε μέσα στο άγχος των μεγαλουπόλεων και του δίνετε σπάνια η ευκαιρία να απολαύσει την φύση.

Ο    τουρίστας που επισκέπτεται την Ρόδο έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει ενδιαφέροντα πράγματα στην φυσική ομορφιά του νησιού αλλά και στον νυχτερινό έναστρο ουρανό.

 

Ο Στέργος Μανώλακας κατάγεται από τη Ρόδο είναι  αρκετά χρόνια ερασιτέχνης αστρονόμος και είχε την προνομιούχα ιδέα, να δώσει την ευκαιρία και δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να ζήσουν την παρατηρησιακή αστρονομία ζωντανά μαζί του.

Το συγκρότημα με το  αστεροσκοπείο  Ίππαρχος   διαθέτει δωμάτια για ενοικίαση πολύ κοντά στην γνωστή παραλία του Λαδικού  (Anthony Quinn),  σε υψόμετρο 56 μέτρων, και προσφέρει στον επισκέπτη μια μαγευτική πανοραμική θέα που φτάνει ως τον βράχο της ακρόπολης της Λίνδου.

 

Ο φιλοξενούμενος έχει την δυνατότητα να ζήσει μια εμπειρία παρατηρησιακής αστρονομίας ζωντανά με τα ίδια του τα μάτια και  με τα όργανα του αστεροσκοπείου " Ίππαρχος " παρατηρώντας  τον ήλιο, την σελήνη, τους πλανήτες, νεφελώματα , γαλαξίες, και πολλά άλλα αστρονομικά αντικείμενα του έναστρου ουρανού. Στον φτιαγμένο με μεράκι αστρόκηπο μπορεί ο φιλοξενούμενος να ζήσει την ουρανογραφία ζωντανά, ακόμα να δει πως δουλεύει ένα ζωντανό ηλιακό ρολόι και μια στατική γεωγραφική πυξίδα προσανατολισμού.

 

Η γραφική τοποθεσία που στεγάζετε το  συγκρότημα με το αστεροσκοπείο Ίππαρχος προσφέρει στον φιλοξενούμενο το προνόμιο της ηρεμίας  κοντά στην φύση και το μαγευτικό τοπίο. Προτεραιότητα για τον φιλοξενούμενο μας είναι η ξεκούραση. Υπάρχει δυνατότητα για κολύμβηση σε κοντινές αποστάσεις όπως την γνωστή παραλία του Λαδικού (Anthony Quinn) στα νότια και στα βόρεια η παραλία Φαληράκι που ακόμα ως πεζοί μπορούν να επισκεφτούν  οι φιλοξενούμενοι.  

Τα δωμάτια είναι φυσικά εξοπλισμένα με  τηλεόραση, κλιματιστικό, μπαλκόνι, και μικρή κουζίνα για γρήγορα γεύματα.

 

 

" Ο έναστρος ουρανός της Ρόδου " – Διακοπές , ξεκούραση και εμπειρία της πρακτικής αστρονομίας!

 

Καλώς ήλθατε ! Στέργος Μανώλακας

(Μέλος της Εταιρίας Αστρονομίας & Διαστήματος Βόλου)